O spotrebných zvyklostiach našinca

Autor: Gabriel Huraj | 20.9.2011 o 19:52 | Karma článku: 12,24 | Prečítané:  1865x

Stretol som sa v Bruseli s niekoľkými Slovákmi, ktorí pracujú v Európskom parlamente alebo v Európskej komisii. Prebrali sme všetko možné aj nemožné. Jedno som si však nemohol odpustiť a to otázku, prečo máme na Slovensku kvalitatívne iné potraviny v tých istých obaloch ako napríklad v Nemecku.

Bolo mi povedané, že EK jednoducho nevydala žiadne nariadenie a ani nič také neexistuje, čo by zakazovalo firmám predávať výrobky pod tou istou značkou a obalom rozličnej kvality a v rozličných štátoch. Jednoducho - pokiaľ výrobca dodržal výrobné postupy a oboznámil so zložením spotrebiteľa na obale výrobku, je po probléme.

Problém má len spotrebiteľ. Úprimne: koľkí z nás študujú zloženie produktu napísané tými malými písmenkami? Aj keď áno, len kývneme rukou, pretože to nemôžeme porovnať s tým istým výrobkom zo zahraničia a jeho zložením.

U mňa má váhu jediná vec a to, či to bolo nielen balené, ale aj vyrobené na Slovensku! Je to jedno z mojich výberových kritérií. Som bývalý kontrolór potravinových produktov a poznám z praxe aj množstvo prevádzok. V pohode sa naše prevádzky rovnajú kvalitatívne zahraničným. To, že im nemôžu konkurovať cenami, je aj naša chyba. Chyba je v tom, že mnohokrát radšej dáme za jogurt o 0,1 €, respektíve maximálne 0,2 € menej a myslíme si, ako dobre sme nakúpili. Toľko konzervantov, koľko obsahujú tieto zahraničné jogurty, by človek kedysi do seba nedostal za celý rok.

Ako môže mať jogurt záruku a byť čerstvý pol roka? A to ešte aj keď ho otvoríte a necháte v chladničke aj mesiac a je po záruke, nemení svoje chuťové a kvalitatívne vlastnosti. V časoch nedávno minulých nám jogurt vydržal maximálne 5 dní. Pretože to bol naozaj jogurt a nepotrebovali sme tam mať napísané, že obsahuje také a také baktérie. Veď aj tie baktérie v tých nových jogurtoch musia byť prešpikované éčkami.

Niet nad klasický náš rožok a chlieb. V hypermarketoch nám ponúkajú produkciu z vlastných pekární! Žiaľ naozaj len pekární, pretože zväčša dovážajú iba polotovary, ktoré následne pripečú. Preto by to nemali byť pekárne, ale nejaký iba špeciálny názov ako napríklad boxy na pripekanie a zohrievanie polotovarov.

O vajíčkach a hydine by mohol vzniknúť samostatný článok. To, čo sa dováža na Slovensko, je absolútna katastrofa. Som za jedno ľudové porekadlo a to, že menej je niekedy viac. Vravíme, že potraviny sú drahé. Lenže to, čo vidím aj v našich domácnostiach, nemá nič spoločné s cenami, jednoducho sme naučení jesť veľa. Je to aj moja sebakritika. Potom máme problémy, ako schudnúť a platíme fitnes centrá, idiotské príručky na chudnutie a tabletky atď. Je to proste mašinéria, ktorá je veľmi dobre organizovaná a zameraná na spotrebiteľa. Niekedy si myslím, že firmy sú medzi sebou dohodnuté a navzájom sa podporujú. Jedni v reklamách propagujú čokoládky a iné podobné výrobky .... no a druhí nás chcú z obezity dostať liekmi, fit centrami, pomôckami na chudnutie.

Jednoducho -  reklama a konzumný život, na aký sme sa dali, nepustí. Stačilo by naozaj trochu menej a kvalitnejšie sa stravovať a ešte by sme na tom zarobili. Mali by sme sa konečne naučiť konzumovať potraviny Made in Slovakia. Ešte stále v nás drieme socializmus a slepý obdiv ku všetkému zo zahraničia. Akú čokoládu si dáte? Poľskú, alebo tú Made in Slovakia? Aké zemiaky vám chutia viac? Tie od babky či z pod Tatier, alebo voľajaké dovezené – vodnaté, z ktorých sa nedajú urobiť ani poriadne placky? 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Američania obkľúčujú Severnú Kóreu. Tentoraz nejde o bluf

Pri Kórejskom polostrove sú dve americké lietadlové lode. Ďalšie môžu čoskoro pribudnúť.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálne

Policajti by mali mať kvalitnú výbavu.

KOMENTÁRE

Ťapákovci uvažujú o lapaní kotlebovcov

Kotlebovcom vraj percentá porastú. Tak radšej seďme a buďme.


Už ste čítali?