O spotrebných zvyklostiach našinca

Autor: Gabriel Huraj | 20.9.2011 o 19:52 | Karma článku: 12,24 | Prečítané:  1857x

Stretol som sa v Bruseli s niekoľkými Slovákmi, ktorí pracujú v Európskom parlamente alebo v Európskej komisii. Prebrali sme všetko možné aj nemožné. Jedno som si však nemohol odpustiť a to otázku, prečo máme na Slovensku kvalitatívne iné potraviny v tých istých obaloch ako napríklad v Nemecku.

Bolo mi povedané, že EK jednoducho nevydala žiadne nariadenie a ani nič také neexistuje, čo by zakazovalo firmám predávať výrobky pod tou istou značkou a obalom rozličnej kvality a v rozličných štátoch. Jednoducho - pokiaľ výrobca dodržal výrobné postupy a oboznámil so zložením spotrebiteľa na obale výrobku, je po probléme.

Problém má len spotrebiteľ. Úprimne: koľkí z nás študujú zloženie produktu napísané tými malými písmenkami? Aj keď áno, len kývneme rukou, pretože to nemôžeme porovnať s tým istým výrobkom zo zahraničia a jeho zložením.

U mňa má váhu jediná vec a to, či to bolo nielen balené, ale aj vyrobené na Slovensku! Je to jedno z mojich výberových kritérií. Som bývalý kontrolór potravinových produktov a poznám z praxe aj množstvo prevádzok. V pohode sa naše prevádzky rovnajú kvalitatívne zahraničným. To, že im nemôžu konkurovať cenami, je aj naša chyba. Chyba je v tom, že mnohokrát radšej dáme za jogurt o 0,1 €, respektíve maximálne 0,2 € menej a myslíme si, ako dobre sme nakúpili. Toľko konzervantov, koľko obsahujú tieto zahraničné jogurty, by človek kedysi do seba nedostal za celý rok.

Ako môže mať jogurt záruku a byť čerstvý pol roka? A to ešte aj keď ho otvoríte a necháte v chladničke aj mesiac a je po záruke, nemení svoje chuťové a kvalitatívne vlastnosti. V časoch nedávno minulých nám jogurt vydržal maximálne 5 dní. Pretože to bol naozaj jogurt a nepotrebovali sme tam mať napísané, že obsahuje také a také baktérie. Veď aj tie baktérie v tých nových jogurtoch musia byť prešpikované éčkami.

Niet nad klasický náš rožok a chlieb. V hypermarketoch nám ponúkajú produkciu z vlastných pekární! Žiaľ naozaj len pekární, pretože zväčša dovážajú iba polotovary, ktoré následne pripečú. Preto by to nemali byť pekárne, ale nejaký iba špeciálny názov ako napríklad boxy na pripekanie a zohrievanie polotovarov.

O vajíčkach a hydine by mohol vzniknúť samostatný článok. To, čo sa dováža na Slovensko, je absolútna katastrofa. Som za jedno ľudové porekadlo a to, že menej je niekedy viac. Vravíme, že potraviny sú drahé. Lenže to, čo vidím aj v našich domácnostiach, nemá nič spoločné s cenami, jednoducho sme naučení jesť veľa. Je to aj moja sebakritika. Potom máme problémy, ako schudnúť a platíme fitnes centrá, idiotské príručky na chudnutie a tabletky atď. Je to proste mašinéria, ktorá je veľmi dobre organizovaná a zameraná na spotrebiteľa. Niekedy si myslím, že firmy sú medzi sebou dohodnuté a navzájom sa podporujú. Jedni v reklamách propagujú čokoládky a iné podobné výrobky .... no a druhí nás chcú z obezity dostať liekmi, fit centrami, pomôckami na chudnutie.

Jednoducho -  reklama a konzumný život, na aký sme sa dali, nepustí. Stačilo by naozaj trochu menej a kvalitnejšie sa stravovať a ešte by sme na tom zarobili. Mali by sme sa konečne naučiť konzumovať potraviny Made in Slovakia. Ešte stále v nás drieme socializmus a slepý obdiv ku všetkému zo zahraničia. Akú čokoládu si dáte? Poľskú, alebo tú Made in Slovakia? Aké zemiaky vám chutia viac? Tie od babky či z pod Tatier, alebo voľajaké dovezené – vodnaté, z ktorých sa nedajú urobiť ani poriadne placky? 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Fico na sneme opäť útočil aj na médiá

Vo funkcii podpredsedov skončia Dušan Čaplovič a Pavol Paška.

DOMOV

Odhalila kauzu predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

EKONOMIKA

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Jazdiť bude len so siedmimi vozňami.


Už ste čítali?