Stretnutie pri Tokaji

Autor: Gabriel Huraj | 28.7.2011 o 15:05 | (upravené 28.7.2011 o 17:15) Karma článku: 5,20 | Prečítané:  1094x

Počas diseminačného stretnutia projektu FUTUREforest sme navštívili s účastníkmi oblasť Tokaja. Už len zo zvedavosti, ale aj z praktického hľadiska klimatických zmien a ich vplyvu na regióny. Postupne sa môžu stať aj z našich lesov vyprahnuté pustatiny. Hoci v súčasnosti si to málokto uvedomuje, zmena je už neodvratná. Koľko to potrvá, to nevedia ani najväčší experti. Ale to, že táto zmena nabrala doslova rýchlosť svetla, musí uznať aj profesionál aj amatér.

Naša príroda by si stým poradila, ak by nebolo nás. Preto jej asi budeme musieť nejako pomôcť. Naozaj neviem až tak presne ako. Predstavujem si však, že do našich končín by sa mali postupne včleňovať aj teplomilné druhy drevín, ktoré nepotrebujú až toľko vlahy. Možno by sa mali znova začať robiť medze a vysádzať na nich pomaly rastúce a rýchlorastúce dreviny, čím by sa aspoň trochu zmiernila erózia a možno by sa podarilo aj dlhodobejšie zadržať vodu v regióne.

Ak bude postupovať zmena počasia takou rýchlosťou ako doteraz, namiesto smrekov pod Tatrami môžeme uvažovať o výsadbe banánov J. Aspoň by mal kde Rambo natočiť nejaké voľné pokračovanie série s témou životného prostredia. Smreky už máme zrúbané víchricou. A možno vysadíme tatranský vinič. Stálo by to za úvahu, neviem však, či serióznu.

Povedali sme si , že možno by bolo načase dať si Tokaj priamo z Tokaja. Nám sa to celkom podarilo. Ono tí obyčajní Maďari naozaj nie sú strašní. Mali sme tam zopár účastníkov, ktorí mali mierne obavy, že sme si zvoli časť stretnutia práve v Maďarsku. Jedno je však isté, že tí obyčajní ľudkovia majú tie isté problémy ako my. Tak si niektorí účastníci vydýchli a pozorovali krásy prírody, starostlivosť o vinohrady a v neposlednom  rade aj degustovali zlatý mok vinnej révy dopestovanej na slnku a vyzretej v tmavej pivnici.

Tokaj je malebné mestečko.  Cesta od nás trvala iba dve hodiny autobusom. Mnohí poznáme toto mestečko iba prostredníctvom vína. Nie je to však len o víne. Je to aj kus histórie. Kus peknej prírody, ktorú sa oplatí vidieť. Každému odporúčam navštíviť oblasť  Disznókő a absolvovať  degustáciu vín s prehliadkou viníc a závodu na spracovanie hrozna. Profesionálny sprievodca vám predvedie, ako správne  degustovať. Pred vami bude aj nádoba na odpľúvanie degustovaného vína. Ale my nie sme takí hlúpi, aby sme vínko takto znehodnocovaliJ. Radšej sme ho vypili. Dostali sme presný výklad, ako  sa pestuje, aké druhy vínnej révy pestujú, čo sú to vlastne tie putne a že najlepšie drevené sudy používané na zrenie tokajského vína pochádzajú  zo Slovenska.

Tak všetkým na zdravie, či Maďar a či Slovák, každý má dobré víno rádJ.

1.jpg

povodie

2.jpg

3.jpg

  vinohrady

4.jpg

tokajská pivnica

5.jpg

chlapský sen :-)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Slováci ponúkajú za železiarne najviac, Američanom sa to máli

Ani jeden zo záujemcov neponúka za košickú huť cenu, ktorá by zodpovedala predstavám U. S. Steelu. Predaj nateraz nebol uzatvorený.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.

DOMOV

Päť podnetov, Harabin trestom stále uniká

Kolegovia ho zatiaľ ani raz neuznali za vinného.


Už ste čítali?