Quo vadis, slovenská bryndza?

Autor: Gabriel Huraj | 25.4.2011 o 15:53 | (upravené 28.4.2011 o 22:41) Karma článku: 9,33 | Prečítané:  309x

Tak a máme to tu. Bryndza už nie je bryndzou.  Bryndza jednoducho vzala nohy na plecia a ušla nám. Alebo žeby nášmu ministerstvu?  Po tom, čo som čítal v novinách a počul v spravodajstve o tej našej bryndzi. Má vôbec na Slovensku ešte význam niečo tradičné a naše chrániť a zachovávať?  Osobne si myslím, že o chvíľu ešte aj tú bryndzu budeme dovážať odkiaľsi z Ázie. Niekde v EÚ nám to zabalia a my si to kúpime. Čo už, u nás je to tak. Svoje si nechránime.

Naši poľnohospodári a potravinári sa môžu aj o zem hodiť a revať na plné ústa, no pravdy sa asi nedovolajú. Kedysi sme boli krajina poľnohospodársky nezávislá. Teraz dovážame temer všetko, zemiaky z Francúzsko s odpornou chuťou, jogurty , ktoré vydržia aj pol roka. Respektíve môžete ich konzumovať aj otvorené po týždni. Salámy, ktoré majú viac múky ako mäsa. Maslo, ktoré má len taký názov. Vinárov a pivárov ideme zaťažiť spotrebnými daňami. To asi preto, aby sa k nám dostávalo nekvalitné druhotriedne víno z juhu Európy a lacné a nekvalitné pivo. To, že kontrola potravín odhalila, že pod tým istým obalom sa nenachádza to isté v slovenských obchodoch, ako napríklad v nemeckých, je už dávno známa pravda. Len spotrebiteľ to nevidí. Najhoršie na celej veci je, že aj naše niektoré firmy začínajú prechádzať skôr na kvantitu a množstvový predaj,  ako na samotnú kvalitu. Pretože inak by v tejto konkurencii  pravdepodobne neprežili.

Prešiel som vyše 20 krajín v EÚ, navštívil farmy, potravinárske podniky, pekárne, čokoládovne... Na otázku, odkiaľ som, znela moja odpoveď  -  zo Slovenska. Všetci zo západu EÚ si myslia, že sme len taká rozvojová krajina. No po skúsenostiach či už z Portugalska, Francúzska či Talianska môžem len povedať, že naše pravidlá boli kedysi podstatne prísnejšie ako sú terajšie normy EÚ. Potravinový kódex je fajn, ale mal by platiť aj pre dovozcov. Málokedy vieme jednotlivé technológie výroby a dátumy výroby. Mráz uchová všetko aj tri - štyri roky a ty konzument sa nepýtaj, kedy som ja toho vola zabil! Ty len plať a konzumuj. Bič je upletený len na slovenských producentov. Podpora od štátu takmer žiadna. Ak sme mali možnosť čerpať finančné prostriedky z jednotlivých programov, prvé financie a projekty mali smerovať priamo do poľnohospodárstva a potravinárstva na modernizáciu týchto podnikov a ich výrobných procesov tak, aby mohli konkurovať zahraničným firmám.  Načo ideme podporovať zahraničné firmy 50% ich nákladov? Prečo nepodporujeme domácu produkciu a našich výrobcov? Ak mi môžete poradiť, prečo je to tak, skúste. Ja som doteraz dôvody tejto ignorancie  voči slovenským producentom nenašiel.

 Ja osobne chcem jesť cesnak  dopestovaný na juhu Slovenska, nie čínsky. Chcem si kúpiť broskyne vypestované v okolí Nitry. Chcem zemianky tradičných slovenských odrôd a chuti vypestovaných pod Tatrami. Chcem piť kvalitné slovenské vína a mušty dorobené zo slovenského viniča! To naozaj ako spotrebiteľ žiadam až tak veľa? Áno,  žiadam. Pretože potom by sa museli kompetentným  otvoriť oči a uši, aby počuli hlasy   zanikajúceho poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku. Naše družstvá a podniky ozaj nemôžu konkurovať dotovaným farmám a podnikom zo západu. Je pravda aj to, že je nutná reštrukturalizácia poľnohospodárstva a potravinárstva. Na manažérske miesta treba dosádzať kvalitných  odborníkov, ktorí sa nám tiež vytrácajú. Preto chcem jesť našu bryndzu a nie žiadne „fejky“. Nezničme si to, čo je naše. Veď tí mliekari, ovčiari, bačovania a ani tie ovečky si nezaslúžia taký temný osud. Aj tak ich je už málo.

 Takže bryndzovým haluškám česť, nech nám chutí jesť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Slováci ponúkajú za železiarne najviac, Američanom sa to máli

Ani jeden zo záujemcov neponúka za košickú huť cenu, ktorá by zodpovedala predstavám U. S. Steelu. Predaj nateraz nebol uzatvorený.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.

DOMOV

Päť podnetov, Harabin trestom stále uniká

Kolegovia ho zatiaľ ani raz neuznali za vinného.


Už ste čítali?